Skip to content
Objednávky do 12:00 hod. posielame v ten deň.

Jalapeno

jalapeno bednicka

Ako veľmi pálivé je Jalapeno?

Jalapeño papričky sú považované za mierne až stredne pálivé. Ich pálivosť sa pohybuje v rozmedzí 2 500 až 8 000 jednotiek SHU (Scoville Heat Units).

Pálivosť jalapeña je dostatočne silná na to, aby dodala jedlu výraznú štipľavosť, ale stále je znesiteľná pre väčšinu ľudí, ktorí majú radi mierne pikantné jedlá. Konzumácia jalapeña môže spôsobiť jemné pálenie v ústach, ktoré je často sprevádzané príjemným pocitom tepla, ale nie je taká intenzívna, aby spôsobovala výrazný diskomfort.

  • Pálivosť: 2 500 až 8 000 SHU
  • Krajina pôvodu: Mexiko
  • Odroda: Capsicum annuum

Jalapeño je jednou z najznámejších a najpoužívanejších chilli papričiek na svete. Pochádza z Mexika, kde sa pestuje už stovky rokov. Svoje meno dostala podľa mesta Xalapa (Jalapa) v mexickom štáte Veracruz. Jalapeños sú obľúbené pre svoju strednú pálivosť, ktorá je dostatočne výrazná na to, aby dodala jedlám štipľavosť, ale zároveň je znesiteľná pre väčšinu ľudí.

O jalapeno papričke

  • Jalapeño rastie na kerovitých rastlinách, ktoré môžu dosiahnuť výšku 60 až 120 cm.
  • Plody sú dlhé 5 až 10 cm, valcovitého tvaru s hladkým povrchom. Najčastejšie majú tmavozelenú farbu, ktorá sa pri dozrievaní mení na červenú.
  • Jalapeños majú šťavnatú, jemne sladkastú chuť so stredne výraznou pálivosťou. V čerstvom stave sú chrumkavé a veľmi aromatické.

Zaujímavosti o Jalapeno papričke

  • Populárnosť: Jalapeño je jednou z najpopulárnejších chilli papričiek na svete, a to nielen v Mexiku, ale aj v Spojených štátoch a ďalších krajinách. Používa sa v mnohých kuchyniach po celom svete, najmä v mexickej a tex-mex kuchyni.
  • Použitie: Jalapeños sa konzumujú čerstvé, nakladané, sušené alebo údené. Údená forma jalapeños sa nazýva „chipotle“ a je základnou ingredienciou v mnohých omáčkach a marinádach.
  • Liečivé účinky: Jalapeños obsahujú kapsaicín, ktorý má protizápalové účinky a môže podporovať metabolizmus. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia mierne štipľavých papričiek môže mať pozitívny vplyv na zdravie, vrátane zníženia rizika vzniku určitých druhov rakoviny.
  • Pestovanie: Jalapeños sú relatívne ľahko pestovateľné, čo prispieva k ich popularite v domácich záhradách. Rastliny preferujú teplé podnebie a dostatok slnečného svetla. V dobrých podmienkach môžu produkovať úrodu počas niekoľkých mesiacov.
  • Rozmanitosť: Existujú rôzne odrody jalapeños, vrátane miernejších verzií s nižšou pálivosťou a odrôd s vyšším obsahom kapsaicínu. Niektoré jalapeños majú na povrchu jemné praskliny (známe ako „corking“), ktoré sú považované za znak kvalitnej papričky.

Jalapeño je univerzálnou papričkou, ktorá si získala miesto v kuchyniach po celom svete vďaka svojej vyváženej pálivosti a bohatej chuti. Je to ideálna paprička pre tých, ktorí chcú do svojich jedál pridať štipľavosť bez toho, aby prekonali svoju toleranciu k pálivosti.

🌶️  Vyber si z našej ponuky Jalapeño produktov: