Skip to content
Objednávky do 12:00 hod. posielame v ten deň.

Aji Amarillo

aji amarilo bednicka

Ako veľmi pálivé je Aji Amarillo?

Aji Amarillo je stredne pálivá paprička s pálivosťou, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 30 000 až 50 000 SHU (Scoville Heat Units).

Pre porovnanie:

  • Jalapeño má pálivosť 2 500 až 8 000 SHU.
  • Cayenne má pálivosť 30 000 až 50 000 SHU.

To znamená, že Aji Amarillo je pálivejšia ako jalapeño, ale má približne rovnakú úroveň pálivosti ako cayenne paprička. Táto úroveň pálivosti poskytuje výrazný pikantný náboj, ktorý je však stále znesiteľný pre väčšinu ľudí. Aji Amarillo je preto ideálna na dodanie pálivosti jedlám bez toho, aby úplne prekonala ostatné chute.

  • Pálivosť: 30 000 až 50 000 SHU (Scoville Heat Units)
  • Krajina pôvodu: Peru
  • Odroda: Capsicum baccatum

Aji Amarillo je tradičná peruánska paprička, ktorá je považovaná za jednu z najdôležitejších zložiek peruánskej kuchyne. V preklade znamená jej názov „žltá paprička,“ aj keď pri plnej zrelosti môže mať aj oranžovú farbu. Táto paprička má strednú úroveň pálivosti, ale vyniká predovšetkým svojou výraznou ovocnou chuťou, ktorá dodáva jedlám hĺbku a komplexnosť.

O papričke

  • Aji Amarillo rastie na kríkových rastlinách, ktoré môžu dosahovať výšku až 1,5 metra. Rastlina je veľmi produktívna a odolná, čo z nej robí obľúbenú voľbu pre pestovateľov v rôznych klimatických podmienkach.
  • Papričky sú dlhé, úzke, podlhovasté, dorastajú do dĺžky 10 až 15 cm. Majú hladký povrch a pri dozrievaní menia farbu zo zelenej na jasne žltú až oranžovú.
  • Aji Amarillo má sladkú, ovocnú chuť s náznakmi marhúľ a bobúľ, čo ju robí ideálnou na dochutenie rôznych jedál, pričom poskytuje príjemnú, ale nie extrémnu pálivosť.

 

Zaujímavosti o Aji Amarillo

  • Tradícia: Aji Amarillo je neoddeliteľnou súčasťou peruánskej kuchyne a je základnou ingredienciou v mnohých tradičných jedlách, ako napríklad ají de gallina (kuracie jedlo so smotanovou omáčkou) alebo papa a la huancaína (zemiaky v pikantnej syrovej omáčke).
  • Použitie: papričky Aji Amarillo sa používajú čerstvé, sušené alebo vo forme pasty. Pasta z Aji Amarillo je obľúbená ako základ pre omáčky a marinády. Sušené papričky môžu byť tiež rozdrvené na prášok a použité ako korenie.
  • Farba: aj keď sa nazýva „žltá paprička,“ jej farba pri plnej zrelosti často prechádza do žiarivej oranžovej, čo jej dodáva vizuálnu príťažlivosť v rôznych jedlách.
  • Pestovanie: Aji Amarillo sa najlepšie pestuje v teplom a mierne vlhkom podnebí, podobnom tomu v peruánskych Andách. Rastliny sú odolné a môžu produkovať úrodu aj niekoľko mesiacov, čo z nich robí spoľahlivý zdroj papričiek počas celého roka.
  • Kultúrny význam: Aji Amarillo je považovaná za „národnú papričku“ Peru a hrá významnú úlohu v kultúre a kulinárskej histórii tejto krajiny. Mnoho peruánskych kuchárov a domácich kuchárov ju považuje za nevyhnutnú pre vytvorenie autentických chutí v tradičných receptoch.

Aji Amarillo je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú papričku s vyváženou pálivosťou a bohatou ovocnou chuťou. Je to paprička, ktorá nielen dodáva jedlám pikantnosť, ale aj hĺbku a charakteristický chuťový profil, vďaka čomu je neoddeliteľnou súčasťou peruánskej kuchyne a obľúbenou ingredienciou pre kuchárov po celom svete.

🌶️  Vyber si z našej ponuky Aji Amarillo produktov: