Skip to content
Objednávky do 12:00 hod. posielame v ten deň.

Habanero

habanero red bednicka
  • Pálivosť SHU: 100,000 – 320,000
  • Krajna pôvodu: Mexiko
  • Odroda: Capsicum chinense

Habanero je drobná, ale mimoriadne pálivá paprička, ktorá pochádza z oblasti Karibiku a Južnej Ameriky. Je známa svojou jasne oranžovou až červenou farbou, ale môže byť aj žltá, zelená či hnedá. Papričky habanero majú charakteristický zaoblený tvar a hladký povrch.

Vynikajú jedinečnou kombináciou intenzívnej pálivosti a ovocnej chuti, ktorá pripomína citrusy a marhule. Na Scovilleho stupnici dosahuje habanero pálivosť v rozmedzí 100 000 až 350 000 SHU, čo z nej robí jednu z najpálivejších paprík na svete. Používa sa najmä v omáčkach, salsách a marinádach, kde dodáva pokrmom výrazný štipľavý náboj a aromatickú hĺbku.

Ako veľmi pálivé je Habanero?

Habanero je jednou z najpálivejších paprík na svete. Na Scovilleho stupnici pálivosti sa jeho hodnota pohybuje medzi 100 000 a 350 000 Scovilleho jednotiek (SHU). Pre porovnanie, bežná jalapeño paprička má pálivosť medzi 2 500 a 8 000 SHU, čo znamená, že habanero je niekoľkonásobne pálivejšie.

Pri konzumácii habanero môže spôsobiť silné pálenie v ústach, potenie a dokonca aj bolesť. Preto by ste mali byť veľmi opatrní pri jeho použití v jedlách, najmä ak nie ste zvyknutí na extrémne pálivé jedlá.