Skip to content

O výrobe chillis

Už od začiatku výroby som dbal na to , aby sa výťažok konzervoval spôsobom, ktorý neznehodnotí celú prácu a budú zachované všetky vlastnosti čerstvej zeleniny.

Nemal som záujem o žiadnu chémiu, žiadne “E” ktoré podľa môjho názoru pomaly trávia organizmus. V starých receptoch je veľa múdrosti a tak som použil konzervovanie kuchynskou soľou. Keď sa môže zakonzervovať mäso solením, tak prečo by to nemohlo fungovať u chilli papričiek.

Úspech sa dostavil v podobe výrobku, ktorý je konzervovaný výlučne kuchynskou soľou. Možno budete namietať či to funguje. Ale ako príklad môžem uviesť zabudnutú šťavu ktorú som objavil v špajzi a ktorá bola 5 rokov stará.

Chutila ako čerstvá, len farba bola o niečo tmavšia. Potom som ju spotrebúval asi pol roka a bez problémov. Výrobok nekonzervujem sterilizovaním a nepoužívam žiadne chemikálie. Jedná sa o čistý prírodný produkt, ktorý môžu konzumovať aj celiatici, pretože neobsahuje lepok.

ako sa vari tekute chilli
susene chilli (1)

Pri priamom kontakte na jazyku sa spočiatku chuť javí ako slaná, neskôr prejde do silne štipľavej a slanosť je zanedbateľná. Každý z výrobkov má svoje špecifické vlastnosti. Jeden druh chilli začína svoju pálivú púť na začiatku jazyka, ďalší v jeho strede a iný na konci.

Výrobky, ktoré vyrábam sú dochucovadlá, ktoré sa priamo nekonzumujú, ale sa pridávajú, do jedla v množstve, ktoré si určí sám konzument. Pár kvapiek tekutého CHILLI v polievke, guláši, haláslé, v treske a hoci aj na mastnom chlebe urobí zázrak. Tekuté CHILLI je niečo úžasné. Ak by sa niekto predsa chcel presvedčiť o sile chilli, stačí do úst jedna kvapka tekutého výťažku a o zábavu je postarané.