O výrobe chillis
Už od začiatku výroby som dbal na to , aby sa výťažok konzervoval spôsobom, ktorý neznehodnotí celú prácu a budú zachované všetky vlastnosti čerstvej zeleniny.
Nemal som záujem o žiadnu chémiu, žiadne “E” ktoré podľa môjho názoru pomaly trávia organizmus. V starých receptoch je veľa múdrosti a tak som použil konzervovanie kuchynskou soľou. Keď sa môže zakonzervovať mäso solením, tak prečo by to nemohlo fungovať u chilli papričiek.
Úspech sa dostavil v podobe výrobku, ktorý je konzervovaný výlučne kuchynskou soľou. Možno budete namietať či to funguje. Ale ako príklad môžem uviesť zabudnutú šťavu ktorú som objavil v špajzi a ktorá bola 5 rokov stará.
Chutila ako čerstvá, len farba bola o niečo tmavšia. Potom som ju spotrebúval asi pol roka a bez problémov. Výrobok nekonzervujem sterilizovaním a nepoužívam žiadne chemikálie. Jedná sa o čistý prírodný produkt, ktorý môžu konzumovať aj celiatici, pretože neobsahuje lepok.
Pri priamom kontakte na jazyku sa spočiatku chuť javí ako slaná, neskôr prejde do silne štipľavej a slanosť je zanedbateľná. Každý z výrobkov má svoje špecifické vlastnosti. Jeden druh chilli začína svoju pálivú púť na začiatku jazyka, ďalší v jeho strede a iný na konci.
Výrobky, ktoré vyrábam sú dochucovadlá, ktoré sa priamo nekonzumujú, ale sa pridávajú, do jedla v množstve, ktoré si určí sám konzument. Pár kvapiek tekutého CHILLI v polievke, guláši, haláslé, v treske a hoci aj na mastnom chlebe urobí zázrak. Tekuté CHILLI je niečo úžasné. Ak by sa niekto predsa chcel presvedčiť o sile chilli, stačí do úst jedna kvapka tekutého výťažku a o zábavu je postarané.